سرطان چگونه بوجود می آید و محیط کار چه تاثیری بر آن دارد
سرطان:
سرطان بیماری است که از تکثیر غیر طبیعی سلول های بدن شروع می شود. بدن انسان از میلیون ها سلولی ساخته شده است که با یکدیگر گروه بندی شده تا بافت ها و اندام های مختلف را بسازند. ژن های داخل هر سلول به آن دستورهای لازم را صادر میکنند. گاهی اوقات این دستورات در یک سلول مبهم و مغشوش بوده و سلول رفتار غیر طبیعی دارد و پس از مدتی گروهی از سلول های غیر طبیعی می توانند در خون یا سیستم ایمنی گردش کرده یا تبدیل به توده یا تومور بدخیم یا سرطان شوند. در واقع سلول های بدن در طی یک روند تنظیم یافته از بین میروند و سلول های جدید جای آنها را میگیرند گاهی اوقات این روند طبیعی از تنظیم خارج شده و سلول های فرسوده از بین نمی روند و تشکیل توده ای را مینمایند که میتوانند تبدیل به تومور بدخیم یا سرطان شوند.
سرطان پوست:
حدود 75 درصد از سرطان های ناشی از عوامل محیطی پوستی هستند. مواجهه طولانی با نورآفتاب در بروز این سرطان ها تاثیر بسزایی دارد و بیشتر در بین کارکنان صنایع گاز، پالایش نفت، کوره ها ، صنایع فلزی و رنگرزی شایع است.
سرطان ریه:
افراد سیگاری که مشاغل مربوط به صنایع گاز، ذوب فلزات ، معادن و آسیاب آرسنیک را دارند بیشتر در معرض ابتلا به سرطان ریه هستند.
سرطان مثانه:
سرطان مثانه بیشتر در افرادی دیده می شود که محیط های کاری آنها مربوط به صنایع رنگرزی ، کاغذسازی و لاستیک سازی است. اگر سرطان مثانه به موقع تشخیص داده شود بیمار شانس بالایی برای بهبودی پایدار دارد.
سرطان خون:
فعالیت در محیط های تهیه و پالایش بنزول ها ، ساختن و به کار بردن رنگ ها و مواد نگهدارنده و همینطور سر و کار داشتن با پرتوهای رادیواکتیو احتمال ابتلا به سرطان خون را بالا می برد.
اگر کارفرما و یا مدیر هستید
- کارگاه یا کارخانه خود را به تاسیسات و دستگاه های تهویه مطبوع مجهز و آنها را بطور منظم بازرسی کنید.
- سعی کنید موادی که مشکوک به سرطان زایی هستند به حداقل برسانید.
اگر در محیط کار خود با عوامل خطرناک تماس دارید
- اگر در محیط کار با حلال ها سر و کار دارید پنجره ها را باز کنید یا در محیط آزاد کار کنید.
- تماس با آفت کش ها که عمدتاَ از راه تماس با پوست است خطرناک می باشد و در صورتی که اتفاق افتاد سریعاَ محل را شستشو دهید.
- برای محافظ از تابش خورشید پرتوهای مضر و آلودگی های محیط از محافظ هایی مثل دستکش، پیشبند ، کلاه ، کفش های ایمنی و ماسک و عینک استفاده کنید.
- دوره های آموزش HSE و دستورالعمل های کاری محیط خود را جدی بگیرید.
- معاینات دوره ای و ارزیابی سلامت خود را پیگیری کنید.
چرا 2 نفر با شرایط محیطی یکسان یکی دچار سرطان می شود و دیگری نه ؟
این بخاطر تفاوت در ویژگی های فردی است مثل:
- زمینه های ژنتیکی
- سن
- جنسیت
- سبک های متفاوت در تغذیه
- فعالیت های بدنی
همینطور اگر کسی بخاطر شرایط محیطی دچار سرطان شود بستگی به شدت و مدت مواجهه با عوامل سرطان زا دارد./
سرطان قابل پیشگیری و درمان است، با خود مراقبتی و امید
دیدگاهتان را بنویسید