ارزیابی ریسک به روش jsa در نرم افزار PHA-pro6
ارزیابی ریسک پروژه تعویض کلاس خط دوم سراسری به روش JSAدر محیط نرم افزار PHA-pro6
چکیده:
امروزه ، توجه به فاکتورهای موثر بر عملکرد نیروی انسانی در راهبری سیستم ها نقش اساسی را ایفا می کند. در بروز بسیاری از حوادث صنعتی در دنیا ، خطاهای انسانی در کنار مشکلات طراحی و نقایض موجود در تجهیزات حائز اهمیت می باشد. لذا توجه به رویه ها و دستورالعمل های کاری و شناسایی مخاطرات موجود در انجام وظایف محوله به پرسنل در کنار آنالیز مخاطرات ناشی از مشکلات طراحی و نواقص تجهیزاتی امری ضروری به نظر می رسد. این مقاله به ارزیابی ریسک عملیات تعویض کلاس خط گازی دوم سراسری به روش (JSA (Job Safety Analysis می پردازد. در این پروژه تمامی مشاغل درگیر همچون جوشکار، کمک جوشکار، برشکار، و … در نظر گرفته شده و پس از تقسیم هر یک از مشاغل به وظایف اصلی آن به بررسی مخاطرات هر یک از آنها پرداخته شده است. در نهایت به ارائه راهکار ها و پیشنهاداتی مناسب در جهت کاهش ریسک خطرات می پردازیم.
ارزیابی ریسک
دستیابی به ایمنی و قابلیت اطمینان بالا در صنایع تنها به تجهیزات بکاررفته وابسته نیست بلکه به چگونگی بکارگیری آنها توسط نیروی انسانی نیز وابسته است لذا طراحی سیستم های صنعتی باید به نحوی صورت گیرد که ریسک بروز خطا در تقابل بین انسان و تجهیزات به حداقل برسد. چنانچه با این اصل مهم در هنگام طراحی واحدهای صنعتی توجه نشود عملکرد کلی سیستم در شرایط نرمال و اضطراری از بازده و ایمنی مطلوب برخوردار نخواهد بود. از طرف دیگر توجه به فاکتورهای موثر بر عملکرد نیروی انسانی در راهبری سیستم ها قش اساسی دارد. در بروز بسیاری از حوادث بزرگ صنعتی در دنیا خطاهای انسانی در کنار مشکلات طراحی و نقایص موجود در تجهیزات حائز اهمیت می باشد. لذا توجه به رویه های و دستورالعمل های کاری و شناسایی مخاطرات موجود در انجام وظایف محوله به پرسنل در کنار آنالیز مخاطرات ناشی از مشکلات طراحی و نقایص تجهیزات فرآیندی ضروری است.
JSA
در این روش ، هر مرحله از شغل به دقت بررسی می شود، خطرات بالقوه هر مرحله شناسایی و ارزیابی شده و بهترین راه حل کنترل جهت حذف یا کاهش خطرات ارائه می شود. . در مقاله حاضر با بکارگیری روش JSA که در ادامه توضیح خواهیم داد. درخصوص آنالیز ریسک های مشاغل سازمان به دنبال یافتن راه کارهایی هستیم که میزان خطرات مشاغل سازمان را به حداقل برساند. برای انجام یک آنالیز JSA مراحل زیر می بایست طی شود:
.
۱-انتخاب شغل مورد نظر برای آنالیز
۲-تقسیم شغل به وظایف اصلی تشکیل دهنده آن
۳-شناسایی خطرات بالقوه در هر یک از وظایف یاد شده
۴-بازنگری آنالیز انجام شده
محاسبه – – RR
عدد RR همان عدد ریسک نامیده می شود که در روش JSA به طریق زیر محاسبه می شود.
;RR= Severity× Likelihood= S× L
عدد ریسک= شدت اثر * احتمال وقوع خطر
تعیین شدت اثر
وخامت خطر یا میزان جدید بودن اثر خطر بالقوه بر افراد است. وخامت خطر فقط در مورد اثر آن در نظر گرفته می شود، کاهش در وخامت خطر فقط از طریق اعمال تغییرات در فرآیند و نحوه ی انجام فعالیت ها امکانپذیر است. برای وخامت خطر شاخص های کمی وجود دارد که بر حسب مقیاس ۴ تا ۱ بیان گردیده است:
احتمال وقوع
مشخص می کندکه یک علت یا مکانیزم بالقوه ی خطر با چه تواتری رخ می دهد. تنها با از بین بردن یا کاهش علل یا مکانیزم هر خطر است که می توان به کاهش عدد رخداد امیدوار بود . احتمال رخداد بر مبنای ۴ تا ۱ سنجیده شده است. بررسی سوابق و مدارک گذشته ، فرآیند های کنترلی ،استانداردها، الزامات و قوانین کار و نحوه ی اعمال آنها برای دست یافتن به این عدد بسیار مفید است.
نرم افزارPHA.Pro
در راستای حل مسائل گروه HSEQ نرم افزارهای مختلفی طراحی و ارائه شده است که یکی از کاربردی ترین این نرم افزارها، نرم افزار PHA pro می باشد که توسط شرکت DYDAM کانادا طراحی و به بازار عرضه شده است.این نرم افزار می تواند داده های دریافتی را کلاسه بندی نموده و به صورت اطلاعات مفید در اختیار کاربران قرار دهد. از جمله کاربردهای مهم این نرم افزار استفاده از آن در تکنیک FMEA و JSA, HAZOP در عرصه مدیریت ریسک می باشد. از این نرم افزار جهت انجام ارزیابی JSA بهره گیری شده است.
✍دوست عزیزم شما فقط قسمتی از مقاله ی ما را مشاهده نموده اید . برای دریافت کامل این مقاله، از طریق کادر زیر می توانید به عضویت سایت مرکز آموزش HSE جنوب کشور در آمده ،سپس نسبت به دانلود مقاله اقدام نمایید:
عضویت VIP
مطالعه ادامه این مطلب برای کاربران ویژه امکان پذیر است.با فعالسازی عضویت VIP به کلیه فایل های سایت دسترسی پیدا می کنید.
دیدگاهتان را بنویسید