جزوه ارزیابی و مدیریت ریسک مهندس محمودی
آمار حوادث ناشی از کار و هزینه های آن :
مرگ سالانه ۲.۷۸ میلیون کارگر در جهان به علت حوادث شغلی
مطابق با آمار منتشره از سوی سازمان بینالمللی کار، سالانه ۲.۷۸ میلیون کارگر به علت حوادث شغلی و بیماریهای شغلی جان خود را از دست می دهند و ۳۷۴ میلیون کارگر دیگر نیز از حوادث شغلی غیر کشنده رنج می برند.
گذشته از هزینه های اقتصادی، هزینه های نامشهودی نیز وجود دارد که به طور کامل در این ارقام دیده نشده است که شامل رنج بیحد و حصر انسانی ناشی از وقوع حوادث و بیماریهای ناشی از کار در محیطهای کاری است و قابل ذکر است که این مشکلات با به کار بستن موازین بهداشت حرفهای در محیط کار قابل پیشگیری است.
بروز حوادث و بیماریهای ناشی از کار که منجر به مرگ، از کارافتادگی موقت یا دائم و معلولیت افراد میشود، از یک طرف کارگر و خانواده اش را متضرر کرده و از سوی دیگر سبب وارد شدن آسیبهای جبران ناپذیری به بدنه اقتصاد جامعه خواهد شد. نقش ایمنی و بهداشت حرفه ای تنها به محیط کار ختم نمی شود و اثرات و پیامدهای آن بر سلامت کل جامعه تأثیر می گذارد.
تأمین سلامت شغلی در محیط کار، به طور مستقیم ارتباط مثبتی با افزایش تولید ناخالص ملی دارد. سازمان بینالمللی کار، هشدار داده است مرگ هر نیروی کار، به طور مستقیم به اقتصاد هر کشوری آسیب میزند و با مرگ هر کارگر، حدود ۷۵۰۰ روز کاری نیز از بین میرود.
براساس آمارهای این سازمان بینالمللی، حدود ۴ تا ۵ درصد تولید ناخالص داخلی کشورها صرف هزینههای حوادث و بیماری های ناشی از کار میشود. بر این اساس امروزه اقتصاددانان نیروی انسانی را به عنوان یک ثروت ملی دانسته و اعتقاد دارند که با نیروی انسانی باید مانند سرمایه رفتار کرد؛ چرا که نیروی کار سالم، عامل توسعه هر کشور است. اگر به هر دلیلی سلامت محیط کار آسیب ببیند، در آن صورت همه اعضای جامعه متضرر خواهند شد.
ارزیابی ریسک:
ارزیابی ریسک، ابزاری قدرتمند برای پیشگیری از بروز حوادث می باشد. صنایع پیشرفت کرده اند، تکنولوژی ها به روز شده اند و به دنبال آن جنس حوادث نیز دستخوش تغییر شده است. لذا اینکه فکر کنیم هنوز می توانیم با تکیه بر استراتژی های قدیمی کنترل حوادث، از بروز خسارت جلوگیری کنیم، بسیار ساده لوحانه خواهد بود.
در گذشته برای بریدن و قطعه قطعه کردن چوب از ضربات تبر استفاده می شد که به علت سادگی کار، ارزیابی ریسک ساده ای هم داشت و در ذهن فرد انجام می شد و یا برای صاف کردن سطح یک فلز از پتک استفاده می کردند. امروز آن ابزار دستی جای خود را به تجهیزات هوشمند اتوماتیک داده اند و به دنبال آن ارزیابی ریسک بروز تر و حرفه ای تری را طلب می کند. حوادث ناشی از زدن ضربه پتک به انگشتان دست، به بریدن و قطع انگشتان تبدیل شده است.
شاید تکرارپذیری حوادث نسبت به گذشته کمتر شده باشد، اما بطور حتم شدت آن ها افزایش یافته است. بنابراین چاره ای نداریم جز اینکه به موازات پیشرفت تکنولوژی، روش های ایمن انجام کارها را نیز به روز کرده و از تکنیک های پیشرفته تر و ابداعی استفاده کنیم.
ارزیابی ریسک، فرآیندی است که بوسیله آن می توان تعادل را میان پیشرفت تکنولوژی و به روز شدن روش های ایمن انجام کارها، برقرار کرده و از پدید آمدن حوادث با شدت بالا جلوگیری بعمل آورد.
ارزیابی ریسک یک فرآیند مدیریتی است. در واقع ارزیابی ریسک فرآیندی است که بطور عام بعنوان ابزاری جهت شناسایی خطرات و کنترل ریسک آن ها در محیط کار و به حداقل رساندن پیامدهای ناشی از رخداد حوادث مرتبط با خطرات، بکار می رود.
فرایند ارزیابی ریسک :
اگر با کارشناسان حوزه ایمنی صحبت کرده باشید و همچنین با مطالعه کتب موجود، متوجه می شوید که تفکر غالب در اجرای فرآیند ارزیابی ریسک به این شکل می باشد؛
- 1- شناسایی فعالیت ها
- ۲- شناسایی خطرات
- ۳- تعیین احتمال و شدت
- ۴- محاسبه ریسک
- ۵- پذیرش / عدم پذیرش
- 6- اقدام
- ۷- بازنگری
این تفکر اگرچه غلط نیست و فرآیند ارزیابی ریسک را هم تا حد قابل قبولی توصیف می کند، اما بعنوان یک ارزیابی ریسک عمومی شناخته می شود.
در ارزیابی ریسک عمومی، شما می بایست هر نوع فعالیتی که در دامنه مورد بررسی شما انجام می گیرد را شناسایی کنید. این فعالیت ها می توانند ساده ( مثل جا به جا کردن نامه های اداری)، یا پیچیده ( مانند عملیات جوشکاری در ارتفاع ۶۸ متری) باشند. در مرحله بعد، باید با استفاده از تکنیک های مختلف از جمله مصاحبه، مشاهده، چک لیست، PHA, FMEA, HAZOP, JHA و…، خطرات مرتبط با هر فعالیت را استخراج کرده و دسته بندی کنید. توجه داشته باشید که شناسایی خطرات بیشتر، نشان از عمق و دقت بیشتر بررسی ها دارد.
اطلاعات محتوای قابل دانلود :
نام فایل : جزوه ارزیابی و مدیریت ریسک
فرمت فایل: PPSX (پاورپوینت)
تهیه کننده: مهندس مسعود محمودی
تعداد صفحات: 80 اسلاید
تاریخ بروز رسانی: شهریور 1398
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
پسماند صنعتی چیست؟
پسماندهای ساختمانی
نکات طلایی ایمنی تابلو برق با مهندس فرجی
درس آموزی از حوادث (50 حادثه 50 درس)
مراحل تجزیه و تحلیل حادثه
جزوه بیماری های شغلی
1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
Wow, fantastic blog format! How lengthy have you been blogging for?
you make running a blog glance easy. The whole look of your site is fantastic,
let alone the content material! You can see similar here najlepszy sklep