حادثه ناشی از کار چیست ؟
حادثه ناشی از کار را تعریف نمائید ؟
حادثه ناشی از کار عبارت است از اتفاق یا پیامدی که در جریان انجام کار پدید آمده و با صدمات شغلی مرگبار یا غیر مرگبار همراه می باشد .
-
از دیدگاه صندوق تأمین اجتماعی حادثه ناشی از کار چیست ؟
مطابق ماده 60 قانون تامین اجتماعی حوادث ناشی از کار حوادثی است که در حین انجام وظیفه و به سبب آن برای بیمه شده اتفاق می افتد مقصود از حین انجام وظیفه تمام اوقاتی است که بیمه شده در کارگاه یا موسسات وابسته یا ساختمان ها و محوطه آن مشغول کار باشد و یا به دستور کارفرما در خارج از محوطه کارگاه عهده دار انجام ماموریتی باشد اوقات مراجعه به درمانگاه و یا بیمارستان و یا برای معالجات درمانی و توانبخشی و اوقات رفت و برگشت بیمه شده از منزل به کارگاه جز اوقات انجام وظیفه محسوب می گردد مشروط بر اینکه درزمان عادی رفت و برگشت به کارگاه اتفاق افتاده باشد حوادثی که برای بیمه شده حین اقدام برای نجات سایر بیمه شدگان و مساعدت به آنان اتفاق می افتد حادثه ناشی از کار محسوب می شود.
زمان رفت و برگشت از خانه به کارگاه، اوقات انجام وظیفه به شماره نمی آید !!!
طبق مبحث دوم قانون اداره کار که به بحث مدت زمان کاری کارگر پرداخته، و دیگر مباحثی که در متن قانون کار اداره کار ذکر شده، رفت و برکشت از خانه به کارگاه جزء مدت زمان انجام وظیفه محسوب نمی شود و تنها در صورتیکه در مسیر خانه به محل کار و یا برعکس مشکلی در سرویس ایاب و ذهاب کارگاه پیش آید و دچار حادثه شود، مشمول خدمات تأمین اجتماعی و بیمه حوادث می گردد. لذا در این خصوص سؤالات متداولی که ممکن است برایتان پیش آید را با پاسخ، به استناد قوانین اداره کار ارائه داده ایم.
-
آیا کارفرما برای تأمین وسیله ایاب و ذهاب و یا پرداخت هزینه رفت و برگشت کارگران قانوناً تکلیفی دارد؟
تکلیف کارفرما به تامین وسیله ایاب و ذهاب تنها در مواردیست که کارگاه از محل سکونت کارگران دور بوده و وسائل نقلیه عمومی هم به تعداد کافی در اختیار کارگران قرار نداشته باشد و درغیر شرایط مزبور چنین تکلیفی پیش بینی نشده است ضمناً پرداخت هزینه ایاب و ذهاب بجای وسیله ایاب و ذهاب با توافق کارگران ذینفع و کارفرما ممکن بوده و ترتیب خاصی در مقررات قانونی در نظر گرفته نشده است و در این زمینه چنانچه پرداخت وجهی از بابت هزینه ایاب و ذهاب در کارگاه معمول نباشد قانوناً در خصوص پرداخت آن تکلیفی برای کارفرما پیش بینی نشده است.
-
آیا کارفرما بر اساس مقررات قانون کار مکلف به فراهم کردن و برقراری سرویس ایاب و ذهاب برای کارگران خود می باشد؟ با چه شرایطی؟
منطبق با ماده 152 قانون کار، در صورت دوری کارگاه و عدم تکافوی وسیله نقلیه عمومی، صاحب کار باید برای رفت و برگشت کارکنان خود وسیله نقلیه مناسب در اختیار آنان قرار دهد. در صورت بروز اختلاف فی مابین طرفین اظهار نظر راجع به دوری راه و تکافو یا عدم تکافوی وسیله نقیله عمومی با مراجع حل اختلاف خواهد بود.
-
تغییر وضعیت کاری کارگر از نوبتی به غیرنوبتی و یا بالعکس و یا تبدیل وضعیت از شبکاری به روز کار و … چه صورتی پیدا می کند؟
با توجه به اینکه در بدو استخدام و در قرارداد کار اولیه، کارگر شرایط کار مورد توافق را پذیرفته و بر اساس آن انجام وظیفه می کند و مثلاً نوبتکار بودن و یا کار در شب را به عنوان تعهد مورد قرارداد می پذیرد بنابراین تغییرات بعدی در شرایط کار کارگر باید با موافقت وی صورت گیرد و چنانچه این تغییر کلیه و یا اکثریت کارگران را شامل شود نیاز به موافقت کتبی اداره کار و امور اجتماعی محل خواهد داشت و در هر حال در موارد یاد شده در صورت بروز اختلاف تصمیم و حکم مراجع اختلاف قانون کار تعیین کننده و لازم الاتباع خواهد بود.
دوست عزیزم سلام
من مسعود محمودی هستم، همیشه یکی از علایق شخصی بنده انتقال تجربیاتم و همچنین دریافت تجربیات از شما عزیزان بوده است. در همین راستا جهت انتقال تجربیات و افزایش دانش و آگاهی کارگاه آموزشی تجربه های من را راه اندازی کرده ام که بصورت هفتگی در یک جلسه 1 تا 1.5 ساعته به بحث و آموزش پیرامون موضوعات HSE می پردازیم. در صورت تمایل می توانید فرم ذیل را تکمیل کنید تا با شما تماس بگیرم و جلسات آموزشی را با هم شروع کنیم.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
بهداشت حرفه ای
کاملترین جزوه ی ایمنی گاز و وسایل گاز سوز
علائم و اعداد درج شده برروی مثلث بازیافت چه معنایی دارند؟
ایمنی و قواعد بارگیری، جهاز بندی و تخلیه بار
پروژه ارزیابی ریسک به روش JSA
ایمنی گودبرداری
1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
بسیارعالی