ایمنی کار سندبلاست

ایمنی کار با سند پلاست
از ابتدای قرن بیستم که تمیز کاری روی بدنه قطعات بزرگ فلزی با شیوه سندبلاست مرسوم شد به تدریج استفاده از مواد سیلیسی که گرد و غبارات ریز آن کارگران این حرفه را در معرض بیماری قرار میداد منسوخ گردید در سال ۱۹۶۶ میلادی شورائی از نمایندگان هفت کشور صنعتی اروپا توصیه نمودند که برای تمیزکاری سطوح فلزات نبایستی از سنگهای سیلیسی استفاده شود و برای دیگر مواد ساینده جایگزین نیز نبایستی میزان سیلیس آزاد آنها از ۵% تجاوز نماید.
اولین خطر سندبلاست
میزان تراکم خیلی زیاد گرد و غبارات است که در عملیات سندبلاست کاری ایجاد میشود ذرات سخت ۵mm آن در ورود مجاری تنفسی کارگران Silicosis در آنها میشود. تراکم غبارات اکسیدهای آهن نیز سبب بیماریهای Siderosis و Peneumocnious میشود این بیماریها معمولاً بعد از ۷ الی ۱۲ سال ظاهر میشوند در تمیزکاری با سندبلاست روی سطوح فلزات زنگ زده یا رنگ زده ذرات اکسید آهن ذرات فلزات سمی نظیر ترکیبات سرب، جیوه، ارسنیک، روی و کادنیوم کنده میشود. با تهویه کافی و کاهش غلظت غبارات ناشی از سند بلاست خطرات بیماریهای حرفه مذکور مرتفع میگردد.
مقررات ایمنی کار با سندبلاست
۱-استفاده از سایندههای سیلیس دار که بیش از ۵% Silica داشته باشد مشروط به رعایت کامل این مقررات است.
۲-جای مواد سیلیسدار میتوان از سایندههای دیگر نظیر گرانول اکسید آلومنیوم- ذرات آهن لعاب دار- ذرات چدن Malleable و ذرات سمباده استفاده نمود.
۳-قطعاتی که خیلی بزرگ نیستند و امکان جابجائی آنها مقدور است سندبلاست بایستی در سالن محصوری که ابعاد کافی داشته باشد انجام گیرد.
۴-سالن بایستی به نحوی صورت گیرد که رانش هوا از طرف بالا به سمت پائین صورت پذیرد. بدین معنی که ضریب خروجی هوا به میزانی باشد که باعث فشار منفی کمی در سالن سندبلاست گردد تا هوای تازه بتواند از بالا وارد سالن شده و آلودگی از منافذ سالن به بیرون انتشار نیابد، در کف سالن و یا دو طرف دیوار سالن در محاذی کف که در مسیر هوای خروجی به هوای آزاد است جریان هوای آلوده باید از فیلترهای مؤثر پارچهای یا از سیلیکون یا رسوب دهندههای الکترواستاتیک عبور یابد تا مواد ساینده گرفته شود و برای استفاده مجدد در مخزنی که در زیر سالن سندبلاست قرار داده میشود جمعآوری گردد.
۵-محلهائی که تاسیسات ثابت مانند بویلرها- مخازن سوخت ویا لولهکشیها قرار داد محدوده سندبلاست کاری بایستی با اسکلت بندی و چادرکشی محصور گردد.
۶-اپراتور سندبلاست کار بایستی مجهز به وسایل حفاظت فردی شامل کلاه مخصوص سندبلاست Air Line Helmet – لباس کار با پیش بند مقاوم – چکمه لاستیکی – دستکش ساق بلند باشد.
۷-کلاه سندبلاست که در اختیار فردی قرار میگیرد نبایستی مورد استفاده افراد دیگر قرار گیرد. شیلنگ هوارسانی کلاه سندبلاست کار بایستی به منبع هوای سالمی متصل شود که دبی هوارسانی آن کمتر از ۱۷% مترمکعب در دقیقه نباشد هوای مذکور بایستی توسط فیلتر مناسبی که بدون کاهش اکسیژن هوا بتواند رطوبت، دودهای روغنی، ذرات و غبارات و هر گونه گازهای سمی که از کمپرسور هوا ایجاد میشود (مانند Co2 – Co اکسیدهای فلزی گوگرد یا نیتروژندار) را جذب نماید توصیه شده است در هوای تنفسی نباید بیش از PPM50 کربن منواکسید و بیش از PPM1000 کربن دیاکسید وجود داشته باشد.
۸- مراقبتهای دورهای برای نگهداری تجهیزات وسائل و سیستمهای تهویه و وسائل حفاظت فردی به عمل آید و مخازن تحت فشار کمپرسور و مخلوط کن Air Blast Chamber سالن یکبار تحت تست هیدورستاتیک واقع شود.
ساعت کار سندبلاست کار در شبانهروز بایستی کمتر از ۸ ساعت بوده و اپراتور نبایستی بیش از ۴۰ دقیقه بطور مداوم در داخل سالن سندبلاست کار نماید و در مدتی که به تناوب سندبلاست کار در سالن کار مینماید بتوسط شخص دیگری که در خارج سالن باشد مورد مراقبت قرار گیرد.
توزیع نور مناسب در سالن و سیستم ارتباط تلفنی یا صوتی بین مراقب و فرد سندبلاست کاری الزامی است. در صورتیکه جهت تامین روشنائی نتوان از فشار برق تا ۵۰ ولت استفاده نمود برای جلوگیری از خطر برق گرفتگی افراد لازم است مقررات ایمنی استفاده از ولتاژ ضعیف و سیستم سیم اتصال موثر الکتریکی بدنه به زمین مصرف کنندههای الکتریکی مراعات گردد.
۹-افرادیکه در نزدیک سالن سندبلاست میباشند و افراد دیگری که در محلهائی بنحوی در معرض استنشاق غبارات زیر ناشی از سندبلاست کاری قرار دارند بایستی از فیلتر تنفسی استفاده نمایند.
۱۰-آزمایشهای پزشکی شامل X – Ray از ریهها و اسپیرومتری برای سندبلاست کاران سالی یکبار الزامی است و بایستی در پرونده پزشکی آنان مضبوط شود و در صورت بروز علائمی دال بر بیماری شغلی، کار آنان بایستی عوض شود.
۱۱-بمنظور جلوگیری از ایجاد الکتریسیته استاتیک که هنگام عبور مواد ساینده از لوله لاستیکی رابط به نازل ظاهر میشود نازل سندبلاست بایستی توسط سیمی که از مسیر لوله عبور داده شده به زمین ارت شود تا از ترکیدن لوله رابط یا ایجاد شوک الکتریکی به سندبلاست کاری جلوگیری بعمل آید.
۱۲-پس از پایان کار هر شیفت، سندبلاست کاران بایستی وسائل حفاظت فردی خود را تمیز و در قفسه ملبوس نگاهدارند تا پس از استحمام دوش و تعویض لباس از خود رفع آلودگی نموده باشند.
۱۳-در صورت انجام کار در ارتفاع مقررات ضمیمه مربوط به داربستها برای سندبلاست کاران لازمالاجراء میباشد.
۱۴-مدیر واحد بایستی شخصی مسئولی را جهت نظارت بر کار کارگاههای سندبلاست تعیین کند تا مقررات فوق را کنترل نماید.
۱۵-شخص مذکور لازمست قبل از شروع عملیات سندبلاست کلیه موارد ایمنی از جمله وضعیت شیلنگها، رابطها و بستها را بازدید و در صورت اطمینان از سلامت آنها اجازه کار صادر نماید.
۱۶-اپراتور سندبلاست بایستی آموزش ایمنی را گذرانیده باشد و تجربه لازم را برای سرعت در مانور بستن شیر مخلوط کن هوا و مواد ساینده که فشاری بین ۵/۵ تا ۵/۶ kgf/Cm2 داراست بهنگام اضطرار داشته باشد.
✍دوست عزیزم شما فقط قسمتی از مقاله ی ما را مشاهده نموده اید . برای دریافت کامل این مقاله، نسبت به دانلود مقاله اقدام نمایید:
دانلود فایل ایمنی سند بلاست
دیدگاهتان را بنویسید